Pre-Press

Pre-Press / DTP

DTP sau corespunzător termenului englezesc Desktop Publishing, reprezintă editarea și pregătirea documentelor (fișiere imagine, fișiere text), obiectivul final al acestor procese fiind tipărirea respectivului fișier. Această etapă este de o importanță crucială în domeniul tipografic, deoarece imaginea văzută pe monitorul calculatorului este diferită de ceea ce apare tipărit în mod profesional pe imprimante de mari dimensiuni (tipar offset sau print digital).

Greșelile care pot apărea pe tipăritura finală sunt greu de observat cu “ochiul liber” de către o persoană necunoscătoare în domeniu. DTP este departmentul care se ocupă cu pregătirea detaliilor înainte de print, în condițiile în care grafica documentului este bine pusă la punct și este la rezoluția potrivită. Departamentul de DTP îndeplinește cu brio această funcție de verificare a documentelor, astfel încât micile greșeli să fie evitate.

Pentru tehnoredactarea computerizată sunt anumite elemente de bază de care trebuie să se țină cont:

  • Documentul trebuie să aibă bleed (surplus) de 5 mm în cazul în care pentru finisare este necesară tăierea marginilor;

  • Documentul trebuie să fie în unul din urmatoarele sisteme de culoare : tonuri de gri, CMYK sau culori speciale – Pantone, nefiind acceptate alte sisteme de culoare precum RGB sau Lab;

  • Textele și elementele subțiri de culoare neagră trebuie sa fie K=100% și să poată fi supraimprimate.