Pre-Press

Pre-Press

Procedura de prepress include pregătirea unei plăci de imprimare, purtătoare de imagine sau formă, care urmează să fie montată pe o presă de tipar, dar și ajustarea de imagini și texte.

Programele necesare într-un departament de PrePress sunt: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Corel Draw și Adobe Acrobat. Majoritatea programelor au capacitatea de creare a unui anumit tip de fișier. Cu aceste programe putem crea sau edita imagini și elemente de grafică.

  • CDR – Corel Draw – Editor grafic vectorial . Acest editor rulează în prezent doar pe sistemul de operare Windows

  • PSD – Adobe Photoshop – Liderul tuturor programelor de editare. Permite editarea și retușarea a numeroase detalii. Profesioniștii din domeniu îl folosesc pentru editări de luminozitate,  culoare,  contrast,  aplicare de efecte pe zone sau pe întreaga imagine.

  • PDF – Adobe Acrobat – Aplicație dezvoltată de Adobe Systems pentru a vizualiza, crea, manipula și printa fișiere în format “document portabil”.

  • AI – Adobe Illustrator – Editor grafic vectorial ce a apărut în familia Apple, însă la momentul actual este în familia Adobe, fiind programul complementar Photoshop și concurentul numărul 1 al lui Corel Draw. Illustrator este direcționat către grafică și design, mai puțin spre editare.

  • IND – Adobe InDesign – Este programul folosit pentru așezări în pagină, în special în cazul revistelor, broșurilor, cataloagelor, flyerelor, pliantelor.