Serigrafie si Tampografie

Serigrafie si Tampografie

Serigrafia și tampografia sunt două dintre procedeele de imprimare folosite pentru personalizarea produselor promoționale. Serigrafia este un procedeu de imprimare folosit în cazul suprafețelor plane sau cu raza de curbură mare. Suportul pe care se poate imprima folosind această metodă poate fi hârtie, ceramică, materiale plastice, material textil sau metalic, iar singurul element care diferă în funcție de suport este cerneala folosită. Procedeul este unul relativ simplu și constă în aplicarea unui strat de cerneală, printr-o sită, direct pe materialul pe care se dorește imprimarea.

Astfel, imaginea apare ca o mulțime de puncte date de ochiurile sitei. Cele mai fine site au un număr maxim de 300 de ochiuri/inch, determinând ca rezoluția maximă să fie de 200 dpi. Spre deosebire de alte tipuri de imprimare, serigrafia permite imprimarea unu strat mai gros de cerneală, astfel încât pot fi obținute efecte speciale care nu pot fi posibile prin intermediul altei tehnici.

Tampografia este un tip de imprimare folosit în cazul suprafețelor plane, cilindrice sau neregulate, pe suport de plastic, metal, piele, sticlă sau lemn. Procedeul constă în transferul de cerneală de pe un clișeu polimeric cu suport metalic pe suprafața ce se dorește imprimată, prin intermediul unor tampoane speciale. Acestea sunt fabricate din silicon, în diverse forme, mărimi și coeficienți de duritate și vor fi alese în funcție de materialele ce urmează să fie imprimate. Clișeele polimerice sunt gravate prin expunerea la o lampă UV timp de câteva minute.